ABD Marka Tescili

Amerika’da (ABD) Marka Tescili tüm dünyada olduğu gibi sahibine 10 yıllık koruma sağlıyor fakat diğerlerinden farklı uygulamalar var. ABD’nde marka tescili için hem Nice(Nis) Sınıflandırma Sistemi hem de ülkenin kendi sınıflandırma sistemi kullanılıyor. Dolayısıyla markamızın tescile uygun olup olmadığını araştırmamız gerekirse bildiğimiz sınıf numaraları ile araştırma yapmak mümkün.

ABD marka tescil belgesi
ABD marka tescil belgesi

ABD’nde marka tescili için iki yoldan birini tercih ediyoruz.

– Madrid Protokolü üzerinden uluslararası marka tescili başvurusu

– Doğrudan ABD marka ve patent ofisine yapılan ulusal marka tescil başvurusu

Madrid Prokolü Üzerinden ABD’nde Marka Tescili

Amerika’da (ABD) Marka Tescili için uspto Madrid Protokolü üzerinden marka tescil başvurusu kabul ediyor. ABD’nde tescil sistemi bizden ve Avrupa’nın büyük bir kesiminden farklı olduğu için Madrid Protokolü üzerinden ABD’ne başvuru yapılırken dikkat edilecek konularda farklı. Başvurunuzda ABD de varsa aşağıdakilere dikkat etmek gerekiyor.

  • Başvuru dilekçesinin yanında ABD için ayrıca markanın kullanılacağına dair taahhütname hazırlanması gerekiyor. MM18 olarak adlandırdığımız formu doldurulup imzalayarak başvuru evrakına ekliyoruz ve bu şekilde başvuru yapıyoruz.
  • Marka şekli unsur ya da figüratif eklenti içeriyorsa detaylı bir tarifname yazılması gerekiyor.
  • Markanın içerdiği anlam ile ilgili olarak bir açıklama yapılması gerekiyor.
  • Markada tekstil, Giyim, Gıda, Restaurant, vs. gibi mesleki tabirler varsa bunlarla ilgili olarak “disclaimer” denilen bir beyan yapılması gerekiyor. Burada yapılan marka tescilinde bu ifadelerin de marka olarak görülüp görülmeyeceği hakkında bilgi vermek.
  • Marka sınıf açıklaması da genel olarak ABD’nde farklı olabiliyor. Türkiye’de giysiler demek yeterliyken ABD başvurusunda detaylandırıp, örneğin; gömlekler, pantolonlar, ceketler, vs. gibi yazmak gerekebiliyor.

Markanızı Madrid Protokolü üzerinden tescil etseniz de ABD’nde tescil hakkının devam etmesi için süresinde yapmanız gereken işlem var.  ABD’nde marka tescili sahipleri tescilin altıncı yılında markayı kullanmakta olduklarını bildirmek zorundadır. Eğer bu bildirim yapılmazsa marka tescili devam etmiyor. Aynı işlemi yenileme zamanı da yapmanız gerekli.

Markayı Madrid Protokolü üzerinden tescil etmiş olsanız da kullanmayı Madrid Sistemi üzerinden değil bir ABD’nde yerleşik vekil yardımı ile yapmak zorundasınız.

Madrid Protokolü tescillerinde tescil belgesi alınamaması sorunu bu ülke için de geçerli. Tescilin kesinleştiği bildirilse de bir tescil belgesi alınamadığı için belgeye ihtiyaç duyduğunuz durumlarda sıkıntı doğabiliyor.

Örnek olarak amazon.com marka tescili için lokal bir otoriteden alınan tescili gösterir belge isteyebiliyor ve bu durumda yine USPTO nezdinde işlem yapmak gerekiyor ve yine bir vekil yardımı gerekiyor.

Tabi tescile ulaşma süresi yine Madrid Protokolü başvurularında biraz daha uzun oluyor. Başvuruyu kendi ülke ofisimize yapıyoruz ve ardından ofis başvuruyu WIPO’ya iletiyor. WIPO kendisine ulaşan başvuruyu kendi tescil kriterlerine göre inceleyip onayladıktan sonra ilgili ülke ofisine gönderiyor. Bu süreçler aylarca sürdüğü için başvuru ABD’ne ulaştığında çoğu zaman zaten 8-10 ay geçmiş oluyor.

Öte yandan Madrid Protokolü üzerinden başvurunun markanın kullanılması bakımından avantajı var. Eğer Madrid Protokolünü kullanarak başvuru yaptıysanız markanın tescil tarihinden itibaren beşinci yıldönümü ile altıncı yıldönümü arasında markayı ABD’nde kullandığınızı bildirmek zorundasınız. Bir kez bildirdikten sonra markanın yenileme zamanında kullanma ile ilgili delillerin de sunulması gerekli.

Doğrudan ABD Patent ve Marka Kurumuna Başvuru

Marka tescili için doğrudan Amerikan patent ve marka kurumuna da başvuru yapabiliyoruz. Yalnız bu başvuruyu yabancılar doğrudan kendileri yapamıyor. Amerika’da yetkili bir vekil yardımı ile bu başvurunun yapılması zorunluluğu var.

Başvuru için bir vekil görevlendirip adımıza marka tescil başvurusunun yapılmasını sağlıyoruz. Tescil tamamlandıktan sonra altıncı yılda kullanma bildirimini aynı şekilde vekil desteğinde yapıyoruz.

Marka 10. Yılında yenilenmek zorunda. Aynı şekilde markanın kullanıldığını da bildirmek gerekiyor. Buradan da anlayacağımız gibi ABD’nde tescilli marka ile ilgili olarak ortalama beş yılda bir yenileme ya da kullanma bildirimi ya da ikisini birden yapmak gerekli. Bu da orada bir vekilden düzenli hizmet alınması ihtiyacını doğuruyor.

ABD’nde marka tescili işlemleri 12-18 ayda tamamlanıyor.

Tescil süresi 10 yıl ve 10. Yılda yenileme işlemi yaparak 10 yıl daha süre artırımı yapıyoruz. Bu arada süresinde markanın kullanma bildirimlerini de yapmayı unutmuyoruz. Markayı kullanmazsak yenileme süresi beklenmeden marka hükümden düşüyor.

Ulusal başvurular için markanın kullanılma beyanı biraz daha erken zamanda yapılıyor. ABD’nde marka başvurusu sırasında

  • Aktif olarak kullanılmakta olan marka (USE-BASED) ya da
  • Kullanma niyetli başvuru (INTENT-TO- USE)

olduğunu beyan etmek gerekiyor. Eğer “use-based” başvuru yapıyorsanız markanın ABD’nde kullanılmakta olsuğunu bildiren delillerle birlikte başvur yapmanız gerekiyor.

Eğer başvuru “intent-to-use” olarak yapılmışsa tescil işlemlerinin tamamlanmasına kadar zaman tanınıyor. Tescil ile birlikte “NOTICE OF ALLOWANCE (NOA)” alınıyor. NOA başvuru sahibine markayı kullanıp Amerikan Patent Kurumu’na bildirim yapması için 6 ay süre veriyor. Bu süreyi altı aylık periyotlarla 36 aya kadar uzatma hakkınız var. Size tanınan sürede markayı kullanıp uygun bildirimi yapmazsanız marka tescil ofisi markanızın tescilini sonlandırıyor.

ABD’de Marka Tescili İçin Madrid Protokolü mü Doğrudan Başvuru mu?

Genel olarak, Madrid Protokolünü yabancı ülkede vekil masrafından korunmak için tercih ediyoruz. Çoğu zaman yabancı ülkede marka tescilinin ana maliyeti oradaki vekil masrafı olduğundan diğer dezavantajlar göze alınıyor ve başvuru bu yoldan yapılıyor.

Konu ABD olunca avantajların bir bölümü ortadan kalkıyor. Madrid Protokolünü Kullansak da ABD’nde bir vekil yardımına ihtiyacımız var. Belirli aralıklarla markanın kullanıldığını bildirmemiz gerekiyor ve bunu kendi başımıza değil bir vekil yardımı ile yapmamız zorunlu.

Bunun yanında ABD’nin marka tescil işlemleri ve değerlendirme kriterleri farklı olduğu için çoğu zaman başvuruda bir şeyler eksik oluyor ya da görülüyor ve marka tescile uygun olsa da diğer eksikliklerden dolayı reddediliyor. Marka bir kez reddedildiyse artık Madrid Protokolü üzerinden itiraz edilmesi mümkün değil.

Sonradan yapılan itiraz, düzeltme kullanma bildirimi gibi işlemler Madrid Protokolünün sağladığı mali avantajları da azaltıyor. Tüm bunlar tescil sürecini de uzattığından Madrid Protokolü yolu çok uzun zaman alabiliyor. Diğer yandan markayı henüz ABD’nde kullanmadıysanız ve ne zaman kullanacağınız da belli değilse ulusal başvuru tehlikeli hale geliyor. Bu durumda markayı kullanma için altı yıla varan hoşgörü süresi kazandıran Madrid Protokolü yolu daha avantajlı hale geliyor.

Özet olarak, eğer markayı aktif olarak kullanıyorsanız ulusal başvuru uygun gibi görünüyor fakat henüz kullanmaya başlamadıysanız ve ne zaman aktif olarak kullanacağınızı bilmiyorsanız Madrid Protokolü daha uygun bir yol olarak görünüyor.

ABD’nde marka tescilinin diğer detayları ile ilgili olarak buradan bize ulaşabilirsiniz.

Call Now Button