PCT Patent Tescili Nedir?
Kısaca, PCT Patent Başvurusu uluslararası patent tescili başvurusu işlemlerini kolaylaştırmak, yabancı ülkelerde başvuru için zaman kazandırmak ve yabancı ülkelerde patent başvuru maliyetlerini düşürmek için kullandığımız pratik bir başvuru sistemidir.
PCT Patent Başvurusunu Nasıl Yaparız?
Uluslararası patent tescillerini PCT (Patent Cooperation Treaty-Patent İşbirliği Anlaşması) kapsamında doğrudan Türk Patent ve Marka Kurumu’na uluslararası başvuru formunu doldurarak ya da Uluslararası Kabul Ofisine online başvuru yolu ile yaparız. PCT başvurularının amacı yabancı ülkelerde patent tescilini kolaylaştırmaktır.
Neden PCT Tescil Başvurusu Yaparız?
Bu noktada, PCT’nin yarattığı kolaylığı iki bölümde açıklamaktayız:
- PCT patenti daha uzun sürede yabancı ülkelere genişletilebilir
Ulusal patent tescili başvurusu yapanlar bu başvurularını yabancı ülkelere genişletmek için ulusal başvurudan itibaren 12 ay içinde sonraki ülkede başvuru yapmak zorundadır. Fakat yeni olan bir buluşun henüz hangi ülkelerde değer kazandıracağını bilmemiz zordur. Bu durumda başvuru sahibi bildiği tüm ülkelerde başvuru yaparak astronomik masraflar öder. Dolayısıyla, bu belirsizlik yüzünden bazı ülkelere girmeten çekinen patent sahibi muhtemel kazançlardan mahrum kalır. 12 aylık süre hangi ülkelerde başvurmanın doğru olacağına karar vermek için bazen yeterli olmaz.
PCT başvurularında tescilin yabancı ülkelere genişletilmesi için tanınan süre ortalama 30 aydır. Bu süre nispeten uzundur. Başvuru sahibi bir yandan patenti ile ilgili pazarlama yapar ve hangi ülkelerde değer görürse buralara başvurusunu genişletir. PCT patent başvurularının sonraki ülkelere genişletme süreleri ülkeden ülkeye değişmekle beraber önde gelen ülkelerde genellikle 30 aylık süre temel süredir. Avrupa Patentlerine PCT patent başvurusu üzerinden geçişte bu süre 31 aya uzar.
- Bir kez araştırma raporu aldığımız için toplam maliyeti düşürür
Ulusal patent tescili başvurularında işlemler
– başvuru
– araştırma
– yayın
– inceleme
– tescil
olarak yürür. Araştırma ve inceleme işlemleri ücretleri olan ve zaman alan işlemlerdir. PCT başvurularında bundan farklı olarak başvuru sırasında bir kez araştırma raporu talebi yaparız. PCT başvurusu sistemi içinde yer alan ülkeler PCT araştırma raporlarını kabul etmektedir. Bu sayede, sonraki ülkelere ulusal faz olarak giriş yaparken oradaki Araştırma Raporu hazırlanması aşamasını atlayarak sonraki aşamadan devam ederiz. Dolayısıyla, Bu durum çok büyük bir maliyet avantajı sağlar.
Tek rapor tüm üye ülkelerde geçerli olduğu için ülke başına maliyet büyük ölçüde azalmış olur. Ayrıca her ülkede araştırma raporunu tekrar tekrar bekleme süresinden de kurtulmuş oluruz. Başvuru sahibi bu sayede, bazı ülkelerde yılları bulan araştırma raporu hazırlanması süresini beklemez.
Ne Zaman PCT Başvurusu Yaparız?
PCT başvurusu ilk başvuru olarak henüz Türkiye’de başvuru yapılmamışken yapılabilir. O takdirde, PCT araştırma raporu hazırlandıktan sonra başvuru sahibi Türkiye’ye ulusal faz girişi ile tekrar giriş yapabilir.
Öncelikle, Patent ilk olarak Türkiye’de ulusal patent başvurusu olarak yapılmış olabilir. Başvuru tarihinden itibaren (Rüçhan tarihi) 12 ay içinde PCT başvurusu yapılmalıdır. Bu süre geçirilirse artık PCT başvurusu yapılamaz. Türkiye’de ulusal patent başvuru yapıp süresinde PCT tescil başvurusu yaptıktan sonra tekrar Türkiye’ye giriş yapmak da mümkündür. Bu yolun bazı avantajları bulunmaktadır.
Uluslararası patent tescili ile ilgili daha ileri detaylar için lütfen bize ulaşın