Yurtdışı marka tescil desteği için Türkiye’de tescilli markamızın yurtdışı başvurusunu yaptıktan sonra en geç 6 ay içinde Ticaret Bakanlığı’na DYS üzerinden başvuru yaparak %50 destek alırız. Dolayısıyla bugün için marka destek dediğimiz zaman en kolay destek alım yolu bu yoldur.
Başka Destek Kaynakları Var mı?
Marka Tescil Desteği kapsamında çeşitli kurumlardan destek talebi yapma imkânımız bulunuyor. Bu destekleri bazı kurumlar Türkiye’deki başvurular için de veriyor ama bu başvuruların koşulları var. Şimdi olabildiğince basitleştirerek kurumları ve destekleri açıklamaya çalışalım.
Ticaret Bakanlığı Yurtdışı Marka Tescil Desteği
Öncelikle bu destekten yararlanmak için markamızın Türkiye’de tescilli olması gerekiyor. Marka tescili başvuru halindeyse başvurudan faydalanmamız tescil tamamlanana kadar mümkün olmayacak.
Ticaret Bakanlığı marka tescil desteği ile yaptığımız masrafın yarısını geri alma imkânımız var. Destek oranı %50 ama tescil başvurusu yaptığımız ülke Hedef ve Öncelikli Ülkeler listesinde yer alıyorsa bu oran %60 oluyor. Aynı destek oranı firma merkezi 4., 5. ya da 6. teşvik bölgesindeyse geçerli. Ayrıca uygun teşvik bölgesinden uygun ülkeye başvuru yapıyorsak oran %70 oluyor.
Türkiye’de tescilli markamız için yurtdışı marka tescil başvurusunu iki yoldan birini tercih ederek yaparız.
Madrid Protokolü Marka Tescil Başvurusu Desteği
Madrid Protokolü ve Anlaşması markaların uluslararası tescili için en kolay yoldur. Aynı zamanda en ucuz tescil yolu olan Madrid Prokolünü
kullanarak birçok fayda sağlıyoruz.
- Tescil yaptığımız ülkede vekil görevlendirmemiz gerekmediği için bu masraftan kurtuluyoruz
- Başvuru işlemini tek tek ülkelere değil TürkPatent üzerinden uluslararası ofise(WIPO- World Intellectual Property Organization(Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü)) yaptığımız için işlem kolaylığı sağlıyor
- Adres, unvan değişikliği, feragat, devir gibi işlemleri WIPO üzerinden yaptığımız için ek masraf çıkmıyor
- Yenileme işlemini yine WIPO kullanarak yaptığımız için takibi kolay oluyor
- Çok sayıda ülke için bir listeye sahip olduğumuz için bir ülkeyi unutma belgeyi kaybetme gibi sorunlar olmuyor
Bazı eksikleri olsa da Madrid Protokolü eldeki en pratik yol olduğundan tavsiye ediyoruz. Eğer başvuru yapacağınız ülke Madrid Sistemi içinde yer alıyorsa başvuruyu bu yolla yapmanızı öneririz.
Şimdi Madrid Protokolü başvurusu yaptıktan sonra desteğe nasıl başvuru yapılır anlatalım. Başvuru için ilk olarak ülke belirlemesi yapıp başvuru harçlarını hesaplıyoruz. Arkasından belirlediğimiz harcı WIPO İsviçre hesabına ödüyoruz. Devamında başvuru evrakını hazırlayıp başvurumuzu gerçekleştiriyoruz.
Başvuru yaptıktan sonra elimizde TürkPatent’ten temin ettiğimiz başvuru evrakımız ve WIPO’dan bir iki haftada temin ettiğimiz makbuzumuz oluyor. Evrakımızla DYS (Destek Yönetim Sistemi) üzerinden başvuru yapıyoruz. Gerekli incelemeyi ilgili kurum yapıyor. Arkasından uygun görürse destek ödemesini hesabınıza yapıyor.
Bu destekten yararlanmak için markanın yurtdışı tescil işlemlerini tamamlamış olmamız gerekmiyor. Madrid Prokolü üye listesi burada.
Yurtdışı Ulusal Marka Tescil Başvuru Desteği
Madrid Protokolü üyesi olmayan ülkelerde marka tescili için bu yolu kullanmak zorundayız. Önde gelen ülkelerin hemen hemen tamamı Madrid Protokolü içinde olsa da özellikle Körfez ülkeleri, Güney Amerika ülkelerinin bir kısmı, Afrika ülkelerinin bir kısmı bu sistemin dışında yer alıyor. Dolayısıyla Madrid Protokolünü kullanamadığımız ülkelere doğrudan ulusal başvuru yapmamız gerekiyor. Bazı zorlukları olsa da doğrudan başvuruların avantajları da var
- Tescil işlemleri daha kısa sürüyor (Ülke Madrid Sistemindeyse fazladan en az 5-6 ay eklemek gerekiyor))
- Bir tescil belgesi alabiliyoruz(Madrid Prokolü başvurularında ilgili kurum basit bir bildirimle markayı tescil ettiğini bildiriyor ya da hiç bildirim yapmadığında markayı tescil etmiş oluyor)
- Bir vekille çalışmak zorunda olduğumuz için başvuruda ülke mevzuatına göre hata yapma ihtimalimiz ortadan kalkıyor
Yurtdışı doğrudan marka tescil başvuru desteği şöyle çalışıyor:
- Markayı Türkiye’de tescil ettirmiş oluyoruz
- Yurtdışı marka tescil başvurusunu diğer ülkede vekil görevlendirerek yapıyoruz
- Diğer ülkedeki marka tescil başvuru evrakını o ülkedeki Ticaret Müşavirliğimize onaylatıyoruz
- Onaylı evrakı ve diğer gerekli evrakı hazırlayarak DYS üzerinden Ticaret Bakanlığı destek başvurusunu yapıyoruz
- İnceleme sonucunda bir eksik görmezse desteği ödüyor.
TURQUALITY
Kısaca firmaların yurtdışında markalaşmaları için bir dizi desteği sunan bir destek programıdır. Turquality destek programına dahil olan firmalara verilen destekler marka konusunda limitsiz olarak gösteriliyor. Fakat programa üye olma koşulları var. Öncelikle firma Turquality desteklerinden yararlanmak için bir başvuru ve onay prosedürünü tamamlıyor. Bu desteklerden ancak programa katılması kabul edilen firmalar yararlanıyor. Bir kez programa dahil olduktan sonra kendi evrak ve işleyiş sistemi içinde danışman desteğinde harcamalar yapılıp desteklerden yararlanma imkanı kazanılıyor.
Destek kapsamındaki firma sayısı ilgili sayfada 212 olarak yer alıyor. Ülkedeki firma sayısı ve destekten yararlanan firma sayısına baktığımızda orta ve küçük işletmeler için pek umutlu bir kanal olmadığını söylememiz çok yanlış olmaz.
KOSGEB Marka Tescil Desteği
KOSGEB başvuru yapıp desteklerden yararlanmaya hak kazanan girişimcilere marka tescil desteği veriyor. Ayrıca bu desteği yurtiçi ve yurtdışı başvuruları için veriyor.
Öncelikle KOSGEB desteğinin sadece marka ile sınırlı olmadığını belirtmemiz lazım. TürkPatent’e yapacağımız marka, patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım tescili başvuruları destek kapsamında yer alıyor. Bunun dışında yurtdışı başvurularımız da destek kapsamında yer alıyor.
KOSGEB desteklerinden yararlanmaya hak kazanan başvuru sahibi için destek oranı %80. Bizim gibi vekillerle çalıştığınız zaman bize ödediğiniz ücretin de %70’i destek kapsamında yer alıyor.
Bir tescil başvurusu yapacağınız zaman eğer KOSGEB üyeliğiniz varsa bunu KOSGEB yetkilinize ve başvuruyu yapacak olan vekile bildirmeniz yararlı olacaktır.
Marka tescil destekleri hakkında daha detaylı bilgi için bize ulaşın.