Genel

En Hızlı Marka Tescili

En Hızlı Marka Tescili Nereden Alınır?

En hızlı marka tescili işlemi için ara ara sorular geliyor. Bazen başvuru sahipleri ülke önemli değil diyerek en kısa sürede bir marka tescil belgesini nereden alabileceklerini soruyorlar.

Öncelikle şunu hatırlatmak gerekir; marka tescil başvurularına yapılan itirazlar her ülkede tescil süresinin uzamasına sebep olur. Biz burada ret edilmeyen ya da kimsenin itiraz etmediği başvurulardan konuşmaktayız.

Tabii ki tescil süreçlerini dışlamak da mümkün. Her ülkede bir sebeple markasını ya da markasının kapsadığı mal veya hizmetlerin bir kısmını satmaya hazır tescil sahipleri var. Akşamdan sabaha tescil belgesine sahip olmak istiyorsak satılık bir marka da bulma imkanı var.

Marka satın alarak tescil süreçlerini by-pass etmek mümkün ama her ülkede aynı markayı bulmak hayal olacaktır. Dolayısıyla, ülkelerde tescil süreçlerini bilmek stratejik planlama için gerekli.

Libya, Nijerya gibi bazı ülkeler kendi ülkelerinde yabancıların marka tescilini onaylamak için markanın başka bir ülkede de tescilli olmasını istiyorlar. Bunun gibi çeşitli sebeplerle olası en hızlı tescilin nereden alınacağı soruluyor. Aşağıda en hızlı tescil alınabilecek birkaç ülkeyi sıraladık.

LÜBNAN’da Marka Tescili

Lübnan marka tescilinde en hızlı ülkelerin başında gelir. Başvurudan itibaren 15 günde tescil işlemlerini tamamlama ihtimali var. Biz 30. Güne gelmeden marka tescil belgemizi almıştık. Öte yandan Lübnan’la ticaret yapan firma sayısının az olması motivasyonu düşürüyor.

Bir tarihe kadar Lübnan’da marka tescili için basit imzalı vekâletname düzenlemek yetiyordu. Artık, Lübnan’da marka tescili için noter ve elçilik onaylı vekâletname düzenlemek gerekiyor. Bu durum fazladan birkaç gün zaman kaybettirdiği için tescil süresine eklemek gerek.

HOLLANDA’da Marka Tescili

Normal bir marka tescil yolu kullandığımız zaman Hollanda’da marka tescili 3 ayda bitiyor. Başvuranlar tescili hızlandırmak isterlerse bunun için ek ücret ödeyerek hızlandırılmış inceleme isteyebiliyor.

Hızlandırılmış marka tescil inceleme prosedürü talep ettiğimiz zaman süreç bir nevi tersten işletilmiş oluyor. 15 gün içinde marka tescil belgesini elde ediyoruz fakat marka tescil süreci devam ediyor. Daha sonra itirazla marka tescilinin reddi mümkün. Tescil belgesine acil ihtiyaç duyanlar için bu risk göze alınarak tercih edilebilecek bir yol.

ALMANYA’da Marka Tescili

Hollanda gibi Almanya’da da marka tescil işlemi 3-4 ay sürüyor. Aynı şekilde Almanya’da da hızlı başvuru yolunu izlediğimiz zaman 1 ay içinde marka tescil belgesine ulaşmak mümkün.

Türkiye ile Almanya arasındaki ekonomik ilişkinin yoğunluğu düşünüldüğünde tescilin ekonomik değerinin de olacağı bir ülke aranıyorsa diğerlerine göre daha tercih edilebilir bir başvuru olarak görülebilir.

İNGİLTERE’de Marka Tescili

Hızlı sonuç almak için İngiltere de iyi bir tercih. İngiltere’de de hızlandırılmış inceleme uygulaması 2006’da başlamış ama 2009’da durdurulmuş çünkü, normal inceleme ile aynı sürede yapılmaya başlamış. Normal inceleme süresi hızlandırılmış inceleme süresine yaklaştığı için bunun gereği ya da buna duyulan ihtiyaç bir ölçüde ortadan kalkmış.

İngiltere’de marka tescilini 3,5-4 ayda tamamlamak mümkün. Başvuru yapmanız gereken ülkeler arasında İngiltere varsa ve belgeye hızlı olarak ihtiyaç varsa bu yolu tavsiye ederiz.

AVRUPA BİRLİĞİ MARKASI Tescili

Avrupa Birliği’nde markanızın tescili yolu da tercih edebileceğimiz bir yol. Normal bir prosedürde tescil belgesi 6-7 ayda ulaşıyor. Başvuran hızlı inceleme talep ederse bu süreyi 3-4 aya kadar indirir.

Burada tabii Topluluk Markası Başvurusunda bir ülke tarafından reddedilirse tümünde reddedileceğini hatırlatmak gerek. Marka başvurusundan önce detaylı araştırma yapmak ve tescil konusunda bir öngörüye sahip olmak doğru olacaktır. Marka araştırma talebi için bize ulaşın.

TÜRKİYE’de Marka Tescil

Aslında, Türkiye tescil tamamlama sürelerinde önceki yıllardan çok iyi durumda. Geçmiş yıllarda 12-14 ay tescil işlemlerinde ortalama süre idi.  Son yıllarda Türkiye’de marka tescil işlemlerini 6-8 ayda tamamlıyoruz. Buna rağmen, mevcut durumdan daha hızlı bir performans göstermek mümkün.

Türkiye’de hızlandırma ile ilgili bir uygulama bulunmuyor. TürkPatent başvuruları başvuru sırasına göre inceliyor ve karar veriyor. Türkiye konu olduğunda her başvuru için aynı süreleri öngöremediğimizi belirtmek gerek. Bir başvuru bir iki haftada incelenirken başka bir başvuru 3-4 ayda incelenebiliyor. Bu duruma maalesef bir açıklama getirmek mümkün değil.

Tüm açıklamalar bir yana marka tescilini en hızlı elde etmenin yolu en çabuk başvuru yapmaktır. Başvuru yapmak isteyenler tescil sürelerinin uzunluğundan yakınarak erteleme yoluna gidiyor. Fakat bu şekilde örneğin 6-8 aylık tescil süresine erteleme süresi kadar ekleme yapmış oluyoruz. Bizim önerimiz bir kez tescil kararı verilmişse en kısa sürede başvuru prosedürünü başlatmaktır.

Türkiye’de ya da başka ülkelerde marka tescili detayları ile ilgili olarak bize ulaşın.

Yücel Yılmaz

Recent Posts

Yeni Bir Marka Tescili Türü “Multimedya Markası”

Multimedya markası Avrupa Fikri Sınai Haklar Ofisi tarafından kabul edilerek hayatımıza girmiş oldu. EUIPO ilk…

12 ay ago

Marka Taklidi; Google Dinamik Arama Ağı Reklamları

Google reklamları yayınlarken tamamen kontrolünüz dışında olarak marka taklidi yapabilirsiniz. Ayrıca bu konuda bir çaba…

1 sene ago

Marka Benzerliği Değerlendirmesinde İlgili Tüketici Kitlesi Louboutin Örneği

Marka benzerliği konusu nispeten karışık ve mahkeme kararları ile gelişen bir konu. Bir markanın başka…

1 sene ago

Marka Tescil Sınıfları

Marka Tescil Sınıfları Nasıl Belirlenir Marka tescil sınıfları marka tescil başvurusunun en önemli detaylarındandır. Bu…

1 sene ago

Tek Patente Çok Buluş Sığdırmak-Buluş Bütünlüğü

Patent tescili buluş bütünlüğü konusu tescil başvurularında dikkat etmemiz gereken bir konu. Tek patente çok…

1 sene ago

Patent Sorgulama – Freedom To Operate Araştırması

Patent Sorgulama Freedom to Operate (Faaliyet Serbestliği) Araştırması Patent sorgulama işlemleri çeşitli şekillerde olabiliyor. Bunlar…

2 sene ago

This website uses cookies.