Avrupa Birliği Tasarım Tescili RCD

Avrupa Topluluğu Tasarım Tescili (RCD) nedir?

Avrupa Birliği Tasarım Tescili(RCD) uluslararası tasarım tescili işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla bir kez başvuru yapılarak Avrupa Birliği üyesi tüm ülkelerde tasarım tescili yapılmasını sağlamak üzere oluşturulmuş bir tasarım tescil organizasyonudur.  RCD(Registered Community Design) kısaltması ile bilinir. Her yıl ortalama 85.000 tasarım Avrupa Birliği Tasarımı olarak tescil edilmektedir. Marka tescillerinde olduğu gibi Topluluk tasarımı tescillerinde de üye ülkelerden birinin tescili reddetmesi tüm üyeler bakımından sonuç doğurur ve tasarım tescili reddedilir.

Avrupa Birliği Tasarım Tescil Ofisi Nerede?

Avrupa Birliği Marka Tescili(CTM) ve Tasarım Tescili(RCD) tescil işlemleri İspanya’da Alicante şehrinde yürütülmektedir. İşlemler İspanya’da yürütülmekte olsa da tescil kesinleştiğinde tüm üye ülkeleri kapsar.

Topluluk Tasarımı Tescilinin Avantajı Nedir?

Topluluk tasarımı uygulamasından önce tasarım tescili yapacak olan başvuru sahipleri her bir ülkede tek tek başvuru yapmak zorundaydı. Her ülkede vekil anlaşması gerektiren bu durum son derece yüksek maliyetler yarattığı için ancak bunu karşılayabilecek güce sahip kişi yada firmalar bu kadar geniş bir tescil alanına sahip olabiliyordu.

Topluluk tasarımı yöntemi ile 27 ülkede basit bir başvuru ve önceki ile karşılaştırılamayacak kadar düşük maliyetle tescil hakkı elde edilebiliyor.

Üye Ülkeler

Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Latviya, Litvanya, Luksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç

Topluluk Tasarımı Tescili Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bunun için iki yoldan biri tercih edilebilir

1- Doğrudan Topluluk Tasarımı için başvuru:

Topluluk tasarımı tescili başvuruları Türkiye’de yerleşik firmalar yada kişiler tarafından doğrudan yapılamıyor. Topluluk üyesi ülkelerden birinde bulunan bir vekil ile görüşerek başvuru için yetki vermek gerekiyor. Kendisine başvuru için vekalet verilen Avrupa Tasarımı Vekili Türkiye’de olduğu gibi başvuru hazırlığını gerçekleştirip tescil işlemlerini yürütüyor ve tescil olumlu neticelenirse belgeyi başvuru sahibine ulaştırıyor.

2- Lahey (La Hague) Sistemi üzerinden başvuru:

Tasarım tescili için uluslararası başvuru sistemi olan Lahey Sistemi kullanılarak da Topluluk tasarımı başvurusu yapılabilir. Bu yol diğerine göre daha düşük maliyetli olarak gerçekleşecektir. Türkiye Lahey Sistemi’ne üyedir ve bu sistem üzerinden bir çok ülkeye ve bu arada Avrupa Birliği Tasarım Tesciline de birlik içinde bir vekil şirket ya da şahıs görevlendirmeden başvuru yapma hakkımız bulunmaktadır.

Topluluk tasarımı tescillerinde bir başvuruda birden çok ürün için tescil talep edilebilir.

Topluluk tasarımları da Türkiye’deki uygulamamız gibi beş yıllık koruma sağlar ve beş yılda bir yenilenerek bu süre 25 yıla kadar uzatılabilir. Tasarımların uluslararası tescili hakkında daha fazla bilgi için bize ulaşın.

admin

Recent Posts

Yeni Bir Marka Tescili Türü “Multimedya Markası”

Multimedya markası Avrupa Fikri Sınai Haklar Ofisi tarafından kabul edilerek hayatımıza girmiş oldu. EUIPO ilk…

11 ay ago

Marka Taklidi; Google Dinamik Arama Ağı Reklamları

Google reklamları yayınlarken tamamen kontrolünüz dışında olarak marka taklidi yapabilirsiniz. Ayrıca bu konuda bir çaba…

1 sene ago

Marka Benzerliği Değerlendirmesinde İlgili Tüketici Kitlesi Louboutin Örneği

Marka benzerliği konusu nispeten karışık ve mahkeme kararları ile gelişen bir konu. Bir markanın başka…

1 sene ago

Marka Tescil Sınıfları

Marka Tescil Sınıfları Nasıl Belirlenir Marka tescil sınıfları marka tescil başvurusunun en önemli detaylarındandır. Bu…

1 sene ago

Tek Patente Çok Buluş Sığdırmak-Buluş Bütünlüğü

Patent tescili buluş bütünlüğü konusu tescil başvurularında dikkat etmemiz gereken bir konu. Tek patente çok…

1 sene ago

En Hızlı Marka Tescili

En Hızlı Marka Tescili Nereden Alınır? En hızlı marka tescili işlemi için ara ara sorular…

2 sene ago

This website uses cookies.