Uluslararası Tasarım Tescili Lahey Sistemi

Endüstriyel Tasarımların Uluslararası Tescili için Lahey (HAGUE) Sistemi

Uluslararası Tasarım Tescili Lahey Sistemi Endüstriyel Tasarım tescillerinin uluslararası tescilini kolaylaştırmak amacıyla marka tescillerinde kullanılan Madrid Protokolü Sistemine benzer şekilde Lahey Sistemi (hague system) oluşturulmuştur. Başvuru sahipleri Bu sistemi kullanarak tek bir başvuru ile sisteme üye olan ülkelerde uluslararası tasarım tescili yapabilirler.

Uluslararası Tasarım Tescili Başvurusu Ne Zaman Yapılır?

Uluslararası endüstriyel tasarım tescili işlemleri de yalnızca tescilin alındığı ülkelerde koruma sağladığı için diğer ülkelerde de koruma istiyorsak süresinde buralarda başvuru yapmalıyız. Bu süreyi yeniliğin sona erdiği tarih olan ilk başvurunun yapıldığı tarihe 12 ay ekleyerek hesaplarız. Basitçe 01 Haziran 2000 tarihinde başvurusu yapılan bir tasarım için diğer ülkelerde son başvuru tarihi 01 Haziran 2001 olurdu.

Lahey Sisteminin Faydası Nedir?

Lahey Sistemi uygulaması kolay ve maliyeti son derece düşük bir tescil yoludur. Önceki durumda başvuru sahipleri tasarım tescili istedikleri ülkelerde tek tek başvuru yaparak her bir ülkede vekalet ücreti ödemek durumunda kalıyordu. Lahey Sistemi uygulamasında bir başvuru Ulusal ofis(TPE) eliyle kabul edilmekte ardından uluslararası tescil ofisine ulaştırılmakta ve buradan ilgili ülkelere gönderilmektedir.

Lahey Sistemi ile verilen tasarım tescilleri de tıpkı diğer tescillerde olduğu gibi bir kez diğer ülkeye ulaştıktan sonra o ülkenin tescil kurallarına tabidir. Her ülke kendi kanun ve yönetmeliklerine göre yapılan tasarım başvurusunu inceler ve kararını verir. Bu noktada her ülkenin tasarım tescil sisteminin farklı olabileceğini akılda tutmak gerekir. Örnek olarak ABD’de aynı anda birden fazla tasarım için başvuru yapılamamaktadır. Türkiye’de iki adet tasarım için tescile başvuran bir başvuru sahibi ABD’yi de içine alacak şekilde bir Lahey başvurusu yaparsa başvurusunda bir bölme isteği ile karşılaşabilir.

Ayrıca, bazı ülkeler fotoğraf ya da resim kullanılarak yapılan başvuruları kabul ederken diğerleri mühendislik çizim programları ile hazırlanmış en az 6-7 vektörel çizimle çizimi başvuru kabul etmektedir. Dolayısıyla hangi ülkelere başvuru yapılacaksa o ülkenin tasarım tescili hakkında önceden bilgi sahibi olmak son derece yararlı olacaktır.

Başvuru Bir Ülkede Reddedilirse Ne Olur?

Uluslararası Tasarım Tescili Lahey-La Hague Sistemi’nde de çeşitli sebeplerle geçici red kararları verilebilir. Bu kararlara karşı itiraz hakkı bulunmaktadır. Bir kez red kararı ile karşılaşınca artık o ülkede bir vekil tayin ederek itiraz işlemlerine devam etmek gerekir. Dolayısıyla itiraz işlemleri için Lahey Sistemi kullanılamayacaktır. Çok rastlanmasa da bu gibi durumlara karşı hazırlıklı olmak için diğer ülkelerde yine de bağlantıları olan ofislerin tercih edilmesi yararlı olabilir.

Lahey Tasarımlarının Yenilemesi Nasıl Yapılır?

Lahey Sisteminin bir diğer avantajı da yenileme işlemlerinin kolay hale gelmiş olmasıdır. Beş yıllık koruma süresinin sonunda başvuru isterse tescilini tescil edilmiş olduğu tüm ülkelerde yenileyebilir. Yenileme işlemi yine Sistem kullanılarak yapıldığı için ülkelerde teker teker işlem yapılması gerekmez ve tescilin devamı basitçe sağlanabilir. Yenileme sırasında da başvuruda olduğu gibi ülke başına ücret ödendiğinden istersek tescilin geçerli olduğu ülke sayısını azaltabiliriz ama arttıramayız.

Nerelere Başvuru Yapabiliriz?

Bu işlemler için sonraki ülkelerde bir vekil görevlendirilmesi gerekmez ve işlem sadece resmi harçlar yatırılarak tamamlanır. Lahey Sistemine üye ülke sayısı sürekli artmaktadır.

2021 Sisteme üye ülkeler:

Afrika Fikri Sınai Haklar Organizasyonu (OAPI) Moğolistan Finlandiya
Arnavutluk Namibya İngiltere
Ermenistan Norveç İsrail
Azerbaycan Polonya Japonya
Bosna Hersek Moldova Kamboçya
Botswana Romanya Kuzey Kore
Bulgaristan Sao Tome and Principe Güney Kore
Hırvatistan Sırbistan Monako
Danimarka Singapur Karadağ
Mısır Slovenya Meksika
Estonya İspanya Rusya Federasyonu
Avrupa Birliği (RCD) Umman Sultanlığı Ruanda
Fransa İsviçre San Marino
Gürcistan Suriye Surinam
Almanya Kuzey Makedonya Tacikistan
Gana Türkiye Türkmenistan
Macaristan Ukrayna Tunus
İzlanda Brunei Amerika Brileşik Devletleri
Kırgızistan Benelüks Vietnam
Latviya Belarus Samoa
Lihtenştayn Belize
Litvanya Kanada

Uluslararası Tasarım Tescili Lahey Sistemi başvurusu için bilgi almak için bize ulaşın. Hangi ülkeye nasıl başvuru yapılacağı konusunda detaylı bilgilendirme yapalım.

admin

Recent Posts

Yeni Bir Marka Tescili Türü “Multimedya Markası”

Multimedya markası Avrupa Fikri Sınai Haklar Ofisi tarafından kabul edilerek hayatımıza girmiş oldu. EUIPO ilk…

12 ay ago

Marka Taklidi; Google Dinamik Arama Ağı Reklamları

Google reklamları yayınlarken tamamen kontrolünüz dışında olarak marka taklidi yapabilirsiniz. Ayrıca bu konuda bir çaba…

1 sene ago

Marka Benzerliği Değerlendirmesinde İlgili Tüketici Kitlesi Louboutin Örneği

Marka benzerliği konusu nispeten karışık ve mahkeme kararları ile gelişen bir konu. Bir markanın başka…

1 sene ago

Marka Tescil Sınıfları

Marka Tescil Sınıfları Nasıl Belirlenir Marka tescil sınıfları marka tescil başvurusunun en önemli detaylarındandır. Bu…

1 sene ago

Tek Patente Çok Buluş Sığdırmak-Buluş Bütünlüğü

Patent tescili buluş bütünlüğü konusu tescil başvurularında dikkat etmemiz gereken bir konu. Tek patente çok…

1 sene ago

En Hızlı Marka Tescili

En Hızlı Marka Tescili Nereden Alınır? En hızlı marka tescili işlemi için ara ara sorular…

2 sene ago

This website uses cookies.