Hemen Başvuru Yapın, Biz Sizi Arayalım!
Faydalı model tescili nedir? Ne işe yarar? Faydalı model tescili nasıl alınır? Faydalı model tescili ne kadar sürer? Patent tescili ile faydalı model tescili arasındaki fark nedir? Optimum Patent Ofisi olarak merak edilen tüm detayları ve süreçleri sizler için derleyerek bir araya getirdik.
Faydalı Model Tescili Nedir?
Faydalı model belgesi sahibi olarak 10 yıllık koruma hakkı kazanırız. Mekanizma, makina yada ürünlerde yapılan geliştirmeleri korumak üzere uygulamada olan basitleştirilmiş bir patent belgesidir.
Yeni ve Sanayiye uygulanabilen teknik geliştirmeler faydalı model ile korunabilir. Kimyasal formüller, yöntem veya sistemler faydalı model tescili ile korunamazlar. Bunlar için Patent Tescili başvurusu yapmak gerekir.
Faydalı Model Tescili Nasıl Alınır?
Başvuruyu patent başvurusu ile aynı şekilde hazırlar ve yaparız. Bu sebeple bir faydalı model başvurusu
- Tarifname
- İstemler
- Özet
- Resimler
bölümlerini içerir. Bunun yanında başvuru formu hazırlayarak başvuru sahibi, buluşçu, buluş sahibi ile başvuru sahibi farklı ise başvuru hakkını nasıl elde ettiğimizi açıkladığımız bilgileri sunarız. Ancak Türk Patent ve Marka Kurumu’nun yapacapı işlemler patent tescili işlemlerinden farklıdır.
Öncelikle patent uzmanları buluşun yeni olup olmadığını araştırır. Araştırma önceki patent başvuruları ve teknik literatürü kapsar. Benzer başka bir buluş, makale ya da kamuya açıklanmış bilgi bulunmazsa başvuru onaylanarak yayınlanır.
Faydalı Model yayınını Türk Patent aylık olarak yayınladığı Patent bülteninde yapar. Yayından sonra üç ay bekleme süresi vardır. Üç ay içinde başvuruya itirazı olan varsa görüşlerini ve gerekçelerini sunar. Eğer bir karşı görüş başvurusu yapan olmazsa ise üç ay bittikten sonra tescil kesinleşir.
Faydalı Model Tescili Başvurusu Ne Kadar Sürede tamamlanır?
Faydalı Model başvuruları ortalama 20-24 ayda tamamlanmaktadır. Kısaca sürecin nasıl işlediğini şu şekilde açıklarız:
Faydalı model belgesi başvurusunu yaptıktan sonra ilk olarak Türk Patent başvurunun şekli şartlara uygun olup olmadığını denetler. Öte yandan bu aşamada buluş yeni mi başvurunun konusu nedir gibi sorular sormaz. Sonuçta başvuru şekli şartlara uygunsa bu aşama geçilmiş olur.
Türk Patent başvurudan itibaren bir iki aylık sürede başvurunun şekli şartlara uygun olup olmadığını belirler. Ardından bir eksiklik yoksa başvuruyu kabul ettiğini gösteren yazıyı gönderir. Bu yazıda ayrıca başvuru sahibine sonraki aşama olan Araştırma Raporu talebini yapması için bildirim yapar. Araştırma Raporu talebi için yazının ulaştığı tarihten itibaren iki ay içinde uygun şekilde talep yapmak gerekir.
Araştırma raporunu talep yaptıktan sonra ortalama 16-20 ayda hazır olarak alırız. Bir faydalı model başvurusunda en uzun zaman araştırma raporu bekleyerek geçer. Bununla beraber Türk Patent Kurumu da bu süreyi azaltmak için çalışmalar yürütmektedir.
Sonuç olarak araştırma raporunu hazırlayan kurum başvuru sahibine tebliğ eder. Rapor olumlu ise başvuru uygun olan Patent bülteninde yayınlanır. Rapor olumsuz ise başvuru sahibi buna itiraz etme hakkına sahiptir. İtiraz durumunda süre biraz daha uzayacaktır.
Faydalı model başvurusu bültende yayınlandıktan sonra üç ay beklenir ve bir itiraz başvurusu yapılmamışsa tescil kesinleşir.
Faydalı Model Tescili ile Patent Tescili Arasındaki Fark Nedir?
Patent 20 yıl koruma sağlar | Faydalı Model 10 yıl koruma sağlar |
Patent işlemleri 40 – 46 ay sürer | Faydalı Model İşlemleri 20 – 24 ayda tamamlanır |
Patent başvurusunda araştırma ve inceleme yapılarak patent verilir | Faydalı Model başvurusunda araştırma yapılarak karar verilir |
Sistemler, yöntemler, kimyasal Sistemler, yöntemler, kimyasal formüller patent ile korunur | Sistemler, yöntemler, kimyasal Sistemler, yöntemler, kimyasal formüller faydalı model olarak korunamaz |
Patent tescili için – Yenilik – Buluş Basamağı – Sanayiye uygulanabilirlik koşulları sağlanmalıdır. |
Faydalı model başvurusunda – Yenilik – Sanayiye uygulanabilirlik Koşullarının sağlanması yeterli olur. |
Faydalı Model Patent Farkı Örnekli Açıklama
Faydalı Modelde Rüçhan Hakkı Nedir?
Rüçhan Hakkı bir ülkede patent ya da faydalı model tescili yaptıktan sonra diğer ülkelerde başvuru yapmak için başvuru sahibine verilen süredir. Bu süre 12 aydır.
Paris Anlaşması’na dahil ülkelerden birine mensup veya bu ülkelerden birinde ikametgahı veya işler durumda bir ticari müessesesi bulunan gerçek veya tüzel kişiler, bu ülkelerin herhangi birinde bir patentin veya faydalı model belgesinin verilmesi için yetkili mercilere yaptıkları başvuru tarihinden itibaren, on iki ay süreyle patent veya faydalı model belgesi almak için Paris Anlaşması’na dahil diğer ülkelerde başvuru yapma konusunda, rüçhan hakkından yararlanır.
Ulusal patent ve faydalı model başvurularında yabancı ülkede başvuru yapabilmek için verilen rüçhan süresi 12 aydır. Bu süre PCT ve EPC başvurularında değişir. Rüçhan Hakkı başvurulup alınan bir hak değildir. Faydalı model başvurusunun yapıldığı ilk günün tarihidir ve başvuru yapmış olmakla rüçhan hakkı elde edilir. Başka ülkelerde başvuru yapılmazsa hak da kullanılmamış olur.