Hemen Başvuru Yapın, Biz Sizi Arayalım!

    Patent Tescili kapsamında; Patent nedir? Ne işe yarar? Patent tescili nedir? Nasıl patent başvurusu  yapılır? Patent başvurusu nereye yapılır? Patent başvurusu için gereken belgeler nelerdir? Optimum Patent Ofisi olarak merak edilen tüm detayları ve süreçleri sizler için derleyerek bir araya getirdik.

    Patent Nedir?

    Teknik buluşlar ya da geliştirmelerin detaylarını kamu ile paylaşma karşılığında buluşçunun elde ettiği ve buluşçunun bu sayede 20 yıla kadar tekel hakkı kazandığı tescil işlemine patent diyoruz. Patent Nedir? sorusu ile Faydalı Model Nedir? sorusu temelde benzerdir.

    patent tescil belgesiPatent nedir? diye sorduğumuz zaman aslında faydalı model nedir diye de sormuş oluruz. Patent nedir dediğimizde buluş sahibinin 20 yıla kadar tekel hakkı kazandığı sisteme ulaşırız.

    Ayrıca patent başvurusunda işlemler devam ederken dönüşüm yoluyla faydalı model koruması talep etme hakkımız da vardır.

    Bir buluş yada geliştirme ile ilgili olarak patent hakkı elde etmek için buluşumuzun üç özelliği taşıması gerekir:

    1- Yenilik

    Buluşun yeni olması dediğimiz zaman anlamamız gereken dünyada yeni olmasıdır. Bir buluşun bugüne kadar Türkiye’de hiç kullanılmamış ya da üretilmemiş ya da alınıp satılmamış olması onu yeni yapmaz. 6769 Sayılı Sına Mülkiyet Kanunu’nda bu konu ile ilgili olarak:

    “… (1) Tekniğin bilinen durumuna dâhil olmayan buluşun yeni olduğu kabul edilir.

    (2) Tekniğin bilinen durumu, başvuru tarihinden önce dünyanın herhangi bir yerinde, yazılı veya sözlü tanıtım yoluyla ortaya konulmuş veya kullanım ya da başka herhangi bir biçimde açıklanmış olan toplumca erişilebilir her şeyi kapsar…”

    açıklaması yer alır. Yenilikle ilgili olarak 12 aylık bir süreyi kabul edebiliriz. Buluşçu buluşunu kamuya sunduktan sonra 12 ay içinde patent başvurusu yaparsa kendisi tarafından yapılan açıklamalar yeniliği bozmaz ama burada bir riskin de farkında olmak gerekir.

    Açıklanan bilgi genelleşmiş ve bilginin kontrol dışında çoklu paylaşımları söz konusu olmuşsa ve buluşçu bu açıklamanın kendisine dayandığını ve kontrolü dışında ya da izni olmaksızın yapıldığını ispat edemezse yenilik ortadan kalkmış kabul edilebilir. Bu sebeple bir buluş yapan kişinin zaman kaybetmeden başvuru yapması doğru olacaktır.

    2- Buluş Basamağı

    Başka bir söyleyişle “tekniğin bilinen durumunun aşılması” olarak da adlandırılır. Buluşçunun buluşu gerçekleştirmesinden önceki duruma tekniğin bilinen durumu denir. Örnekse:

    Ağaç kesimi için testere kullandığımızı varsayarsak; bir tutma yeri, onun uzantısı olarak metal bir plaka ve metal plakanın bir tarafında kesme özelliği olan kesici ağıza sahip tekniğin bilinen durumudur.

    Buluşçu birden fazla kişinin güç uygulamasını ve daha büyük kesme ağızlarına sahip testerenin üretilip kullanılabilmesini sağlayan karşılıklı tutma yeri ve tutma yerlerinin arasında metal plaka ve metal plakanın bir tarafında kesme ağzı içeren ve karşılıklı itme/çekme kuvvetiyle kullanılabilen testere yaptığında teknikte bir ilerleme kaydeder ve tekniğin bilinen durumu bu şekilde aşılmış olur.

    Bazı patent başvurularında buluşun yeni olduğu ama buluş basamağı içermediği durumları ile karşılaşılır.

    Burada genellikle karşılaşılan durum birden fazla özellik içeren buluştaki (örnek: a+b+c) bir ya da daha fazla özelliğin bir açıklamada kalan özelliklerin ise başka bir açıklamada yer alması durumudur (örnek: a+b bir patentte ve c başka bir patentte açıklanmış olabilir)

    Buluşta açıkladığımız bilgi parçalar halinde o sektöre ait bilgi havuzunda (patentler, makaleler, genel mesleki bilgi…) bulunuyorsa buluş basamağı olmadığını kabul ederiz.

    Bunun dışında buluş ek bilgi olarak gündelik hayatta kullanılagelen bir uygulamayı öneriyorsa yine buluş basamağı olmadığı kabul edilir. Bu durum en sık olarak bilgisayar tabanlı buluşlar patent konusu edildiği zaman görülür. Gündelik olarak zaten yapılmakta olan bir şeyi (örnek: taksi durağını arayıp taksi çağırmak) internet ve/veya bilgisayar kullanarak yaptığımız zaman burada da patent tescili zorlaşır. Çünkü telefonla yapılan bir şeyin bilgisayar kullanılarak da yapılabileceği gündelik bir bilgidir.

    3- Sanayiye Uygulanabilirlik

    Patent başvurularında en az sorun üreten patent kriteri Sanayiye Uygulanabilirlik Kriteridir. Bir ürün aynı şekilde üretilebiliyor ya da bir usul aynısıyla tekrar eder şekilde uygulanabiliyorsa sanayiye uygulanabilirlik kriteri sağlanmış demektir.

    Sanayiye uygulanabilirlik kriterinin sağlanamadığı durumlara genellikle imkansız buluşlarda rastlanır. Geçmişteki adlandırma ile DEVR-İ DAİM MAKİNASI olarak tanımlayabileceğimiz genel olarak sonsuz enerji ürettiği iddia edilen ya da fizik kanunlarına aykırı olan buluşlar için nu kriterin sağlanmadığı belirtilen raporlara rastlanır. Bir buluş temel bilimlerin temel kurallarına aykırı ise (söz gelimi enerjinin korunumu kanunu) sanayiye de uygulanamaz olarak görülür.

    Patenti Nasıl Alırız?

    Bir ülkenin yetkili patent kurumuna başvuru yaparak patent tescili alırız. Türkiye’de işlemin muhatabı Türk Patent ve Marka Kurumudur. Tescile kadar olan süreçleri doğru ve zamanında takip etmişsek ve buluş yeni, sanayiye uygun ve buluş basamağı içerir ise patent tescil belgesi alırız.

    Patenti hangi ülkede tescil etmişsek o ülke ya da ülkelerde geçerli olur. Buluşçu eğer başka ülkelerde de patent korumasına sahip olmak istiyorsa oralarda da süresinde başvuru yapmalıdır.

    Bir patent tescilinde şu aşamaları takip ederiz:

    Patent için Hazırlık ve Başvuru Aşaması

    İlk olarak tarifname takımını hazırlarız. Tarifname takımında

    • Buluşu açıklayan Tarifname
    • Buluşun en yalın halini ve korumak istediğimiz özelliklerini tanımladığımız istemler
    • Buluş ve ilgili alan hakkında kısa bilgi verdiğimiz özet
    • Dosyada varsa şekiller
    • Başvuruyu yapan kişi ya da kişilerin kimlik/ünvan bilgileri
    • Buluşçu ya da buluşçuların kimlik bilgilerini derleyerek başvuruyu yaparız.

    Araştırma Raporu Talebi Aşaması

    Başvuru yaptıktan sonra TürkPatent ortalama 2-4 ayda başvuruyu şeklen inceler. Ardından eksiklikler varsa başvuru sahibine bildirir. Eğer eksiklik yoksa başvuru sahibine Araştırma raporu talebini yapması için çağrıda bulunur.

    Başvuru sahibi araştırma Raporu talebini başvuru tarihinden itibaren 12 ay içinde yapar. Bu süre içinde talep yapmazsa başvuruyu işlemden kaldırır.

    Başvuran araştırma Raporu talebini yaptıktan sonra ortalama TürkPatent 18-20 ayda raporu hazırlar. Rapor üç soruya cevap verir:

    • Buluş yeni mi?
    • Buluş basamağı içeriyor mu?
    • Sanayiye uygulanabilir mi?

    Eğer bu üç soruya olumlu cevap aldıysak rapor olumludur ve doğrudan sonraki aşamaya geçeriz.

    İnceleme Raporu Talebi Aşaması

    Araştırma Raporunu aldıktan sonra üç ay içinde inceleme raporu talebi yaparız. İnceleme raporunu da ortalama 18-20 ayda elde etmekteyiz. Yine inceleme raporu da Araştırma raporunda olduğu gibi üç soruya cevap verir:

    • Buluş yeni mi?
    • Buluş basamağı içeriyor mu?
    • Sanayiye uygulanabilir mi?

    İnceleme Raporu olumlu ise Türk Patent ve Marka Kurumu bakımından patent tescilinin önünde bir engel yoktur. Eğer rapor olumsuz ise toplamda üç kez tekrar inceleme raporu isteme hakkımız vardır.

    Patent Tescilinin Yayını

    Türk Patent olumlu olan inceleme raporunu düzenledikten sonra patent tescilini bültende yayınlar. Yayın süresi üçüncü kişilerin itiraz etmesi için altı (6) aydır. Altı aylık itiraz süresinin sonunda itiraz yoksa ya da var olan itiraz incelemesi sonucunda TürkPatent tescile engel bir durum görmemişse patent tescil işlemini kesinleştirir.

    Tescilli bir patent başvuru tarihinden itibaren 20 yıllık koruma sağlar. Fakat bu koruma ancak her yıl yatırmamız gereken yıllık sicil kayıt ücretlerini yatırırsak devam eder. Patent sahibi üçüncü yıldan itibaren her yıl ödemesi gereken harçları süresinde yatırmazsa patent hakkı sona erer.

    Patent Başvurusunu Nasıl Yaparız?

    Bir Patent başvurusunu Türk Patent Kurumu’na başvuru için gerekli evrak takımını vererek yapmış oluruz. Bir patent başvurusunda:

    • Başvuru Sahibi / Sahipleri Bilgileri: Kişi ise adı, soyadı ve adresi (bir ya da daha fazla kişi) ve firma ise tam unvanı, merkez adresi (bir ya da daha fazla firma) kişi ya da firmaların bir karışımı ise onlara dair bilgileri veririz.
    • Buluşçu Bilgileri: Bir patent başvurusunda buluşçu başka başvuru sahibi başka anlam taşır. BAzı durumlarda Başvuran ve buluşçu aynı kişi ya da kişiler iken, bazen farklı kişi ya da kişilerdir. Patentin sahibi başvuru sahibidir. Buluşçu yerinde açıkladığımız kişi patentin sahibi değildir fakat patent sahibine karşı hakları vardır. Bu konuda daha detaylı bilgi ve çalışan buluşları için iletişim sayfamızdan bize ulaşınız.
    • Patent Tarifname Takımı;
      • Tarifname
      • İstemler
      • Özet
      • Şekiller
      • Başvuru Ücretini Ödediğimizi Gösterir Belge

    Yukarıda açıkladığımız evrakın Türk Patent ve Marka Kurumu’na teslimi ile başvuruyu teslim etmiş oluruz ve bir eksiğimiz yoksa sonraki araştırma ve inceleme süreçlerine geçeriz.

    Patent Başvurusunu Nereye Yaparız?

    Bir patent başvurusunu ülkedeki resmi kuruma gerekli evrakı teslim ederek gerçekleştiririz. Türkiye’de patent başvurularını Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapıyoruz. Başvuruyu Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden WIPO- Dünya Fikri Mülkiyet Organizasyonu’na PCT (Patent Cooperation Treaty- Patent İş birliği Anlaşması) olarak da yapma hakkımız vardır.

    Başvuru sahibi patentini gerekli gördüğü diğer ülkelere genişletme hakkına sahiptir. Bunun için o ülke ofislerine doğrudan ya da PCT ulusal faz yolu ile başvuru yapar. Patent başvurularında sürelerin son derece önemli olduğunu lütfen unutmayınız.

    Başvuru süresini kaçırmak çok büyük bir problemdir. Devam eden bir başvurunuz varsa zaman geçirmeden bizimle iletişime geçip bilgi almanızı öneririz.

    Patent Başvurusu için Gereken Belgeler Nelerdir?

    Patent başvurularını Türk Patent ve Marka Kurumu online başvuru sayfalarından yapmaktayız. Bu işlem sırasında öngörülen adımları takip ederek gerekli evrakı yükler ve başvuruyu tamamlarız.

    Önceden hazırlanması gereken bilgiler şu şekildedir:

    • Başvuru sahibi bilgileri
    • Buluşçu bilgileri
    • Buluşa dair bilgilerin yer aldığı Tarifname, İstemler, Özet ve Şekiller

    hazırlayarak ilgili ekran işlem adımlarını takip eder ve başvuruyu gerçekleştiririz. Bir patent başvurusunu tescil ile tamamlak ortalama 40-50 ay sürmektedir.

    Türkiye’de Patent Tescili

    Türkiye’de iki tür patent başvurusu vardır:

    1- Patent Tescil Başvurusu

    Buluşla ilgili olarak “Tekniğin Bilinen durumunun (buluş basamağı) ” araştırılması ve buluşun patentlenebilirliğinin uluslar arası inceleme ile değerlendirilmesi sonucunda uygun görüldüğünde düzenlenen belgelendirmedir. 20 yıllık koruma süresi kazandırır.

    3- Faydalı Model Tescil Başvurusu

    Buluşun yeni ve sanayiye uygulanabilir olup olmadığının araştırıldığı bir patent tescil sistemidir. 10 yıllık koruma süresi kazandırır. Kimyasal formüller, yöntemler, usuller için faydalı model tescili başvurusu olmaz.

    Patent Tescili ile Kazanılan Haklar

    Patent sahibinin, üçüncü kişiler tarafından izinsiz olarak aşağıda sayılanların yapılmasını önleme hakkı vardır.

    • Buluş konusu ürünün üretilmesi, satılması, kullanılması veya ithal edilmesi veya bu amaçlar için kişisel ihtiyaçtan başka herhangi bir nedenle olursa olsun elde bulundurulması
    • Patent konusu olan bir usulün kullanılması;
    • Kullanılmasının yasak olduğu bilinen veya bilinmesi gereken usul patentinin kullanılmasının üçüncü kişiler tarafından başkalarına teklif edilmesi.
    • Patent konusu usul ile doğrudan doğruya elde edilen ürünlerin satışa sunulması veya kullanılması veya ithal edilmesi veya bu amaçlar için kişisel ihtiyaçtan başka herhangi bir nedenle olursa olsun elde bulundurulması.

    Patent ile elde ettiğimiz hak tescilin geçerli olduğu ülkeyi kapsar. Bir konuda sadece bir kez patent alırız. Patentin hangi ülkelerde geçerli olmasını istiyorsak süresinde o ülke patent kurumlarına başvuru yaparız.

    PCT Patent Tescili Nedir?

    PCT-Patent Cooperation Treaty (Patent İşbirliği Anlaşması) Patent tescillerinin uluslararası işlemlerini kolaylaştırmak maliyetleri düşürmek ve başvuru sahiplerinin diğer ülkelerde başvuru yapmayı değerlendirmek için 30 aya kadar değerlendirme süresi kazandığı bir uluslararası patent başvurusu yoludur. Uluslararası Tescillerde Patent İşbirliği Anlaşması (PCT) kapsamında yaptığımız başvurularda bir seferde yada 30 ay içinde eklemeler yaparak 170 ülkeye kadar başvuru hakkımız olur.

    Patent başvurusu sahibi PCT başvurusu yaparak diğer ülkelere giriş için ek süre kazanır. Ayrıca PCT sistemi üzerinden patent araştırma raporunu aldığından diğer ülkelerde tekrar araştırma raporu masrafına girmez.

    EPC Patent Tescili Nedir?

    Patent tescillerinin uluslararası işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla Avrupa Birliği ülkelerinin oluşturulmuş tescil yöntemidir. Avrupa Patenti tescillerinde tescile kadar olan tüm işlemleri Avrupa Patent Bürosu yürütür.

    Tescil işlemlerini burada tamamladıktan sonra başvuru sahibi tescilin geçerli olmasını istediği ülkeler arasında seçim yaparak bu ülkelere dosyanın (gerekiyorsa) çevirisi ile birlikte başvuru yapar. Topluluk patentinde araştırma, inceleme ve tescil işlemlerini bir kez EPO yaptığından diğer başvurulardan daha avantajlıdır.

    Bunları da Görmek İsteyebilirsiniz

    Bir fikrin patenti alınabilir mi?

    Patent Tescili Kaç Yıl Korur?

    Yazılım Patenti

    Uluslararası Patent Tescili

    Patent Tescili / Faydalı Model Tescili

    Faydalı Model Endüstriyel Tasarım Farkı Nedir?

    Optimum Patent Ofisi olarak Patent ve Faydalı Model Tescili alanındaki hizmetlerimiz şu şekildedir;

    • Türkiye’de Patent Araştırması
    • Patent Tescili için Tarifname Hazırlama
    • Ulusal Patent Tescili Başvurusu
    • Faydalı Model Tescili Başvurusu
    • Avrupa Patenti (EPC) Başvurusu
    • Ulusal Aşamaya Gelmiş Avrupa Patenti için Ulusal Başvuru İşlemleri
    • Patent İş birliği Anlaşması (PCT) Kapsamında Uluslararası Başvuru
    • Ulusal Aşamaya Gelmiş PCT Başvurusu için Ulusal Başvuru İşlemleri
    • Yabancı Ülkelerde Yıllık Sicil Kayıt Ücreti Takibi
    • Patent / Faydalı Model Yıllık Sicil Kayıt Ücreti Takibi
    • Patent İzleme
    • Uluslararası Bilgi Bankasında Patent Araştırma
    Call Now Button